»Sporočamo, da Vam je servis z 20.4.2020 v celoti na razpolago. Ponovno lahko izvajamo vsa servisna popravila in menjavo pnevmatik. Prav tako smo ponovno odprli prodajni salon. Poskrbeli smo za varnost, tako, da nas lahko obiščete popolnoma brez skrbi.« Ekipa Avtohiše Adria
Novice

Električne polnilnice

Električne polnilnice prikazna
28. junija, 2019

V zadnjih dveh letih se v Sloveniji in drugod po svetu odvija razcvet v popularnosti električnih vozil. Čedalje več prebivalcem veliko pomeni čisto okolje in trajnostna usmerjenost, za kar je pomembna tudi trajnostno orientirana mobilnost. Ta pa za široko uporabo električnih vozil potrebuje učinkovito omrežje električnih polnilnic.

Po podatkih s strani chargemap.com smo imeli aprila 2019 v Sloveniji 560 javnih polnilnic. Na Evropski ravni to pomeni relativno dobro pokritost države, glede na število prebivalcev in razporejenosti polnilnic. Od sosed nas prekaša le Avstrija, Italija nam tesno sledi, Hrvaška in Madžarska pa so relativno slabo pokrite.

Nekaj osnovnih podatkov za lažje razumevanje:

  • Na trgu je več vozil, ki za pogon uporabljajo elektriko: priključna hibridna vozila, hibridna vozila in električna vozila.
  • Polniti je potrebno le priključne hibride in električna vozila.
  • Električna vozila ne uporabljajo goriva za pogon, ampak za to uporabljajo elektriko, shranjeno v baterijah na dnu vozila.
  • Baterije v avtomobilih se razlikujejo v svoji kapaciteti. Najmanjše imajo okoli 20 kWh, največje pa okoli 100 kWh kapacitete.
  • Električne polnilnice polnijo z različnimi hitrostmi. Od 3,7 kW do 150 kW.
  • Električno polnilnico imate lahko tudi doma.

Polnjenje baterije električnega vozila se v večini primerov izvaja neposredno iz električnega omrežja. Počasno polnjenje poteka preko standardne domače vtičnice in je zelo dolgotrajno. Naslednja hitrejša možnost je, da si v svojem domu postavite domačo polnilno postajo, ki premorejo vse od 3,7 do 22 kW. Tako imenovane hitre polnilnice, ki se ponavadi nahajajo na avtocestnih postajališčih, polnijo z močjo od 22 kW pa vse tam do 150 kW.

Za primer lahko vzamemo Hyundai Kono Electric, katere največja baterija na voljo premore 64 kWh.

Na domači polnilnici z močjo 3,7 kW, se bo Hyundai Kona Electric napolnila v 17 urah, na domači polnilni postaji bo potrebovala od 3 do 8 ur, na hitri polnilnici pa je lahko polna tudi prej kot v eni uri. Hitre polnilnice namreč ne polnijo ves čas s polno močjo. Baterijo napolnijo do polovice kapacitete, nato pa moč zmanjšajo, saj se pri hitrem polnjenju baterija hitreje izrablja.

Polnjenje električnega vozila na javnih električnih polnilnicah je bilo še do nedavnega brezplačno, zdaj pa ponudniki postopoma uvajajo cene polnjenja. Pri Elektro Ljubljana, ki upravlja s sistemom Gremo na elektriko, so od leta 2010 zabeležili skoraj 90.000 polnjenj, na Petrolovih elektro polnilnicah pa so lani zabeležili 10.656 polnjenj.

Cene polnjenja na Petrolovih polnilnicah se razlikujejo glede moči polnilnice in paketa naročnine. Običajne polnilnice so brezplačne, hitre pa stanejo 0,25 €, če pri njih nimate paketa naročnine, 0,20 € če imate osnovni paket naročnine in 0,11 €, če imate katerega izmed višjih paketov naročnine. Cene polnjenja pri Elektro Ljubljana so odvisne od moči polnjenja. Za polnjenje z močjo do 7,99 kW boste plačali 1 cent na minuto, do 14,99 kW 2 centa na minuto, do 22,9 kW pa 3 cente na minuto polnjenja.

Za lažje iskanje lokacij električnih polnilnic je zelo uporabna mobilna aplikacija Chargejuice, ki vam pokaže lokacije vseh električnih polnilnic. Na voljo je tako uporabnikom sistema IOS kot Android. Aplikacija vam poda tudi informacije o zasedenosti priključkov, delovanju postaje,priključkih, ki so na voljo in splošne informacije o uporabi polnilnic.

Na žalost dandanes priključki za električne avtomobile še niso standardizirani in vam vsaka polnilnica ne bo mogla napolniti avtomobila. Potrebno se je pozanimati o tipu polnilca na vašem avtomobilu in tipu polnilnega kabla, ki ustreza vtičnici na vašem avtomobilu.

Kaj pa električni avtomobili?

Električni avtomobili so v porastu povsod po svetu. Vodilna je Norveška, kjer je že tretjina vseh vozil na električen pogon.

Leta 2015 se je v Sloveniji prodalo 446 hibridnih in električnih avtomobilov, leta 2016 je ta številka zrasla na 581, leta 2017 je prodaja poskočila na 1498, leta 2018 pa so zabeležili 2123 prodanih električnih in hibridnih avtomobilov.

Električni avtomobili brez dvoma doživljajo revolucijo, kar nas bo prisililo v spremembo navad. Z vozilom na notranje izgorevanje smo se navadili, da se ustavimo na bencinski črpalki za nekaj minut, napolnimo rezervoar in pripravljeni smo na nadaljnjih nekaj 100 kilometrov. Z električnim avtomobilom pa bomo morali to navado spremeniti in vozilo priključiti vsakič, ko se ustavimo.

Podobne novice

500L že za 12.490 EUR

4. avgusta, 2017

500L že za 12.490 EUR. Na voljo takoj.

Prodajna uspešnica Opel Astra

16. maja, 2018

Oplova ofenziva se nadaljuje z Astro. Vsi bencinski in dizelski motorji za prodajno uspešnico so v fazi preobrazbe za skladnost s strogim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP, ki vključuje meritve RDE (emisije pri dejanski vožnji) na javnih cestah in bo septembra 2019 začel veljati za vsa na novo registrirana vozila. Najprej sta na vrsti zmogljiva različica […]