Sporočamo Vam, da je skladno z odlokom vlade Republike Slovenije začasno ustavljena prodaja vozil in nadomestnih delov potrošnikom. V zvezi z vozili in nadomestnimi deli vam bomo z veseljem odgovorili preko telefona ali elektronske pošte.
Servisno dejavnost in menjavo pnevmatik izvajamo nemoteno in na varen način. Kontaktirajte nas in pravočasno rezervirajte termin.
Novice

Električni avtomobili so vse bolj pogost prizor na slovenskih cestah. Ste še vedno skeptik?

30. junija, 2020

Spremembe so težke, še posebej če smo nečesa zelo navajeni. Električni avtomobili s seboj prinašajo nekaj sprememb, kar pa ne pomeni da se bo vaše življenje in mišljenje o avtomobilih obrnilo na glavo.

1: Polnjenje traja predolgo

Kdaj je večinoma avto pri miru dolgo časa? Ponoči. Tudi če je noč za vas zelo kratka, bo avto stal pri miru vsaj 7 ur, kar je dovolj, da se Opel Corsa e napolni do 70% in vam zagotovi 200 brezemisijskih kilometrov vožnje. Corsa pa ima omogočeno tudi hitro polnjenje, s katerim baterijo napolnite do 80% v zgolj pol ure.

V primeru Hyundai Kone, prvega dostopnega električnega avtomobila z nadvse uporabnim dosegom 470 km imate omogočeno hitro polnjenje z močjo 100 kW, kar vam napolni avto do 80% v 54 minutah. Tehnologije baterij in hitrosti polnjenja se tudi zelo hitro razvijajo, saj počasi prihaja tehnologija, ki polni vaš avto z močjo 350 kW.

2: Električna vozila so prenevarna

Električna vozila niso nič bolj nevarna kot vozila z motorjem na notranje izgorevanje. Kot standardni avtomobili so opremljena z vso varnostni in asistenčno opremo in še nekaj dodatnimi, ki jih omogoča odsotnost menjalnika in sklopke. Pri EuroNCAP testih trka so električni avtomobili ocenjeni ravno tako dobro, kot standardna vozila na notranje izgorevanje. V primeru nesreče električna vozila samodejno izklopijo baterijo, tveganje požara pa tudi ni večje kot pri standardnih vozilih. V primeru požara, pa so naši gasilci pripravljeni s posebnimi postopki.

3: Električna vozila ne pomagajo pri podnebnih spremembah

Emisije se v primeru električnih vozil premaknejo na proizvodnjo elektrike v elektrarnah, s čimer električna vozila prispevajo k čistejšem zraku v urbanih območjih. Emisije proizvajanje elektrike pa so lahko tudi do 90% nižje kot emisije motorja na notranje izgorevanje.

Spletna stran electricitymap.org nam pove, da je povprečna vrednost emisij proizvodnje elektrike v Sloveniji 200 gramov na kWh. Po ciklu WLTP je električna Corsa porabila 16,8 kWh na 100 kilometrov, kar nam s preprostim izračunom pove, da se emisije Corse e gibljejo okoli 34 gramov na kilometer, medtem ko bencinska različica ustvari 96 gramov na kilometer vožnje.

4: Električni avtomobili pomenijo manj služb

Električni avtomobili vsebujejo bistveno manj delov kot avtomobili na notranje izgorevanje in hibridi, kar zmanjša potrebo po delovni sili, ampak prihodnost je v eMobilnosti. Sčasoma se bo svet prilagodil in eMobilnost bo proizvedla nove službe v novih in sorodnih gospodarskih poljih.

5: Električna vozila so nevarna za pešce.

Elektromotor v električnem vozilu ne proizvaja zvoka kot klasični motor. Morda slišite skoraj nezaznaven pisk ali piš vrtenja, kar pa je dalo dodatno delo inženirjem. Morali so zadušiti zvoke vetra in koles v kabini, ki jih pri standardnih avtomobilih preglasi zvok motorja. Zaradi tišine elektromotorja pri vožnji morajo električna vozila pri vožnji do 20 km/h in vožnji vzvratno oddajati zvok skozi zunanje zvočnike. Proizvajalci večinoma to hitrost dvignejo na 30 km/h.

6: Električna vozila niso zabavna

Električna vozila imajo dve specifiki. Elektromotor in baterije. Baterije, ki po navadi tehtajo več 100 kilogramov so nameščene v dnu vozila, kar vozilu zniža središča težnosti in doda na stabilnosti in vodljivosti. Posebnost elektromotorja pa je velik in takojšen navor, kar vozilu doda na dinamičnosti vožnje.

7: Električna vozila izgledajo dolgočasno.

Zaradi majhnosti elektromotorja in baterij nameščenih v dnu vozila, si lahko oblikovalci pustijo več svobode pri oblikovanju in zasnovi novih modelov. Lahko so dinamični, zabavni, dramatični, umirjeni, futuristični ali povsem standardni. Nove postavitve pogona pa omogočajo tudi bolj drzne postavitve notranjosti.

Podobne novice

Akcija v Avtohiši Adria

23. oktobra, 2017

Vabljeni v salon Avtohiša Adria.
Akcija traja do 30.11.2017.

Hyundai Kona Electric – Bi privarčevali več tisoč evrov?

27. februarja, 2019

Za vsakega, ki se je pripravljen odpovedati fosilnemu gorivu je ponudba električnih avtomobilov v zadnjih letih postajala večja in večja. Vsak izmed njih pa je imel eno ključno pomanjkljivost. S prostornostjo in dosegom je prišla visoka cena, z nizko ceno je prišla majhna prostornost in nizek doseg, z nizkim dosegom pa marsikdo izmed nas nima […]