Novice

Menjava zimskih pnevmatik za letne

Menjava zimskih pnevmatik za letne Prikazna slika
27. marec, 2019

15. marec je dan, ko smete vozniki zamenjati vaše zimske pnevmatike za letne. Pa je to res dobra ideja?

Po nekaterih podatkih se kar petina slovenskih voznikov skozi celotno leto vozi z zimskimi pnevmatikami. To je slaba ideja iz več razlogov.

  1. Zimske pnevmatike so prilagojene za nizke temperature. Ko se temperatura dvigne nad 7°C je pretoplo za njihovo optimalno delovanje. Zmes, ki jo sestavlja je prilagojena, da ostane elastična tudi pri zelo nizkih temperaturah. Pri temperaturah višjih kot 7°C postane premehka in se obrablja veliko hitreje kot letna pnevmatika in se lahko izrabi v le eni sezoni.
  2. Zavorna pot na zimskih pnevmatikah v toplih temperaturah je precej daljša. Struktura blokov skupaj s posebno zmesjo omogoča krajšo zavorno pot pri nizkih temperaturah. Pri temperaturah višjih od 7°C pa je le ta na suhi površini daljša povprečno za 13%, na mokri pa tudi do 26%.
  3. Zaradi mehkejše zasnove in prevelike mehkosti pri višjih temperaturah se kotalni upor pnevmatike poveča in lahko doprinese tudi do 20% višje porabe.
  4. Zaradi strukture in globokih profilov zimske pnevmatike se le ta pri višjih temperaturah pregreva, s čimer pa njene dobre lastnosti upadajo. To boste opazili predvsem pri zavojih, saj bo vozilo veliko prej začelo drseti. Drsenje pnevmatiko še dodatno segreje in še poslabša njene lastnost.
  5. Pri udobju vožnje je pomemben tudi hrup v vozilu. Letne pnevmatike so zaradi vzorca profila in čvrstosti profila tišje od zimskih pnevmatik. Razlika ni ogromna, je pa opazna.

Letne pnevmatike se sme uporabljati med 15. marcem in 15. novembrom. O menjavi pnevmatik pa se raje odločajte glede na vreme, kot na datum. Marec ima namreč lahko še zelo muhasto vreme, kjer je lahko dnevna temperatura tudi preko 20 stopinj, ponoči pa se spusti tudi pod ledišče. Tudi sneg še ni izključen, kjer pa letne pnevmatike enostavno ne delujejo. Kot generalno nenapisano pravilo si vzemite čas za menjavo pnevmatik takrat, ko je zunanja temperatura daljše obdobje nad 7°C.

Previdnost je mati modrosti. Če tu zraven povemo še, da je celoten stik vseh štirih pnevmatik s cestiščem približno za površino ene razglednice, je morda najboljše priporočilo, da z menjavo pnevmatik počakate do konca marca.

Če ste presodili, da je čas za menjavo pnevmatik sledite tej povezavi in se naročite že danes.

http://www.avtohisa-adria.si/sl/storitveni-center/vulkanizerska-delavnica/

Podobne novice

Električne polnilnice

28. junij, 2019

V zadnjih dveh letih se v Sloveniji in drugod po svetu odvija razcvet v popularnosti električnih vozil. Čedalje več prebivalcem veliko pomeni čisto okolje in trajnostna usmerjenost, za kar je pomembna tudi trajnostno orientirana mobilnost. Ta pa za široko uporabo električnih vozil potrebuje učinkovito omrežje električnih polnilnic.

DNEVI ODPRTIH VRAT 21.11.-23.11.2018

14. november, 2018

Vabimo vas na dneve odprtih vrat, ki bodo potekali od 21.11. do 23.11.2018. Predstavili bomo novo električno Hyundai Kono in priključni hibrid Hyundai Ioniq, na voljo pa bodo tudi testne vožnje in posebne ugodnosti ob nakupu vozila